Daruj "kvapku" krvi pre život:

Facebook icon

Prvý aprílový víkend v Bratislave sľubuje vzrušujúce chvíle pre nadšencov plávania, pretože takmer 400 plavcov, ich trénerov a rodičov sa zíde v 50-metrovom krytom bazéne Pasienky na napínavých pretekoch SWIM 4 LIFE / PLÁVAME PRE ŽIVOT. Kým plavci budú predvádzať svoj talent v bazéne, 2. apríla 2023 (nedeľa) sa od 9:00 do 13:00 uskutoční sprievodné podujatie v priestoroch kancelárie PK ORCA SPORT (Za kasárňou 1, iba pár metrov od bazéna). Toto podujatie ponúka príležitosť vrátiť sa spoločnosti darovaním krvi tým, ktorí ju potrebujú.

Podujatia darovania krvi sa budú môcť zúčastniť všetci dobrovoľníci vo veku od 18 do 60 rokov. Na odbery krvi bude pripravený profesionálny odberový tím Národnej transfúznej služby SR. Toto podujatie je určené predovšetkým prvodarcom, ktorí možno pre svoju zaneprázdnenosť nemali možnosť alebo čas darovať krv. Rádi však uvítáme aj pravidelných dárcov.

Darovanie krvi je základným prejavom láskavosti, ktorý môže zachrániť život. Krv je dôležitou zložkou pri liečbe mnohých ochorení vrátane rakoviny, kosáčikovej anémie a ťažkej straty krvi v dôsledku úrazu alebo operácie. Po darovaní krvi je vždy veľký dopyt a každé darovanie môže mať významný vplyv na životy tých, ktorí to potrebujú.

Rodičia, ktorí sa zúčastnia plaveckých pretekov so svojimi deťmi, môžu využiť túto príležitosť a vrátiť sa komunite, kým čakajú na svoje deti. Je to šanca zmeniť niekomu život k lepšiemu a trvá to len pár minút. Hoci rodičia môžu mať nabitý program, táto nedeľa ponúka ideálny čas na to, aby urobili niečo dobré pre niekoho iného.

Na záver možno povedať, že sprievodná akcia darovania krvi k plaveckým pretekom je výbornou príležitosťou, ako vrátiť niečo komunite a zmeniť niekomu život k lepšiemu. Vďaka profesionálnemu odberovému tímu, ktorý bude k dispozícii, bude proces darovania bezpečný a jednoduchý a každý odber môže zachrániť život. Vyzývame všetkých dobrovoľníkov, najmä rodičov, ktorí sa zúčastnia plaveckých pretekov, aby sa zapojili do tejto akcie a pomohli nám zmeniť niekomu život. Na každého z dárců bude čekat unikátní pamětní medaile, odznak a hlavně skvělý pocit. 

Ako sa prihlásiť

Stačí vyplniť jednoduchý formulár a niekto z tímu SWIM 4 LIFE sa vám ozve s podrobnými informáciami. Formulár nájdete na tomto odkaze: http://bit.ly/plavame-pre-zivot

Prečo darovať krv

Potreba krvi je veľká. Približne 180 000 transfúznych jednotiek červených krviniek sa každoročne spotrebuje iba na Slovensku. Obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek, tí všetci potrebujú krv. Celosvetovo je za jeden rok pacientom podaných viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek.

Úloha ľudskej krvi a jej komponentov v správne indikovaných prípadoch je nezastupiteľná. Napriek vytrvalým snahám vedcov vytvoriť po každej stránke plnohodnotnú umelú krv sa to zatiaľ úplne nepodarilo. Krv so všetkými svojimi zložkami je až priveľmi zložitou a dokonalou tekutinou. Naďalej zostáva jej výlučným a nenahraditeľným zdrojom darca krvi – zdravý človek. Ročne zomrie na svete okolo 500 tisíc žien počas tehotenstva či pri pôrode a až štvrtinu z nich by mohla zachrániť krvná transfúzia. Vykrvácanie je tiež druhým najčastejším dôvodom úmrtia pri dopravných nehodách. U nás považujeme za prirodzené, že krv dostaneme vždy, keď ju potrebujeme, nie je to však takou samozrejmosťou všade vo svete. Aj keď sa ročne na svete vyrobí okolo 80 miliónov jednotiek krvi, pre mnohých ľudí je stále nedostupná. Či už preto, že krajiny v ktorých žijú, nemajú vytvorené rezervy (tzv. krvné banky) alebo jednoducho preto, že pre nich nie je v potrebnom čase k dispozícii vhodná krv. Až v sedemdesiatke krajín sveta vôbec neexistujú pravidelní darcovia krvi. V našich podmienkach je darcami krvi iba asi 5 % populácie, pričom zo zdravotného hľadiska by mohlo darovať krv až 25 %.

 

 

Event reference: 


« späť